Persbericht: Jeugdorkest blaast 30 kaarsjes uit met groot reünieconcert

Datum    19 november 2022 20:00

Plaats      OLVE, R. Keldermansstraat 33, 2650 Edegem

Het Edegemse jeugdorkest Perusica (vroeger OLVE-orkest) bestaat dit jaar dertig jaar. Dat vieren ze door op 19 november een concert te spelen met oud-leden uit verschillende muzikale generaties.

Oorspronkelijk heette Perusica het OLVE-orkest, toen het nog verbonden was aan het OLVE-college in Edegem. In 2008 werd het orkest onafhankelijk van de school en kreeg het de naam ‘Sociaal geëngageerd jongerenorkest Perusica’, kortweg ‘Perusica’: een samentrekking van ‘Peru’ en ‘musica’. Op die manier worden het sociale en het muzikale project van de vereniging gecombineerd.

Dankzij connecties van de eerste dirigent, Rudy Schotte, kwam het orkest al jaren geleden in Peru terecht. Daar speelden de jongeren verschillende concerten in enkele weeshuizen en arme wijken in de hoofdstad Lima. Terug thuis ontstonden er al snel plannen om hun Peruviaanse leeftijdsgenoten te helpen. In het begin werden er vooral goederen opgestuurd, later evolueerde de werking naar lokale hulp. Zo zamelde Perusica met hun concerten in België al geld in voor weeshuizen en scholen, om bijvoorbeeld een bibliotheek te betalen.

Tijdens de vijfde concertreis naar het Zuid-Amerikaanse land, in 2017, namen de muzikanten geen eigen instrumenten mee. Ze zamelden thuis geld in, waarmee ze in Peru instrumenten aankochten. Daarmee speelden ze verschillende concerten op zeer uiteenlopende plaatsen. Aan het einde van de reis, werden de muziekinstrumenten aan een muziekleraar gedoneerd, die er zijn eigen jongerenorkest mee oprichtte.

Tijdens al die jaren passeerden er uiteraard heel veel jonge muzikanten bij het OLVE-orkest en Perusica. Het dertigjarig bestaan van het orkest was de ideale gelegenheid om nog eens contact op te nemen met de oudere generaties muzikanten. Sommigen van hen woonden nog altijd in de buurt, anderen waren al lang verhuisd, sommigen speelden nog steeds muziek, sommigen waren ondertussen een ander instrument gaan spelen … Maar allemaal hadden ze mooie herinneringen aan hun jaren bij het OLVE-orkest/Perusica.

Het waren dan ook enkele oud-leden zelf die de vraag stelden of ze niet nog eens mee mochten komen spelen. De interesse bleek groot, dus werd er een datum en een plaats geprikt: 19 november 2022 in de aula van het OLVE-college in Edegem. Ondertussen zijn er al veel instrumenten van onder het stof gehaald, gesmeerd en gestemd, en wordt er volop gerepeteerd. Jong en ‘minder jong’ maken samen muziek en vooral heel veel plezier.

Wilt u komen luisteren op 19 november? Info en kaarten via deze website